понеделник, 4 май 2009 г.

Мъфини с портокалова глазура

Вчера, след една картичка, родена без особен труд, забърках мъфини, над които се изпотих повечко. В моето семейство се ядат главно с шоколад. През годините се опитах да предложа какви ли не разновидности, но голямата любов на всички си остават шоколадовите мъфини. Днешните са един вид премиера. Основата е тази рецепта, която модифицирах. Никога не съм слагала какао, както и заквасена сметана- вместо тях слагам кисело мляко и много тъмна кафява захар, освен това увеличавам брашното и киселото мляко. Днес за пръв път ги направих с бяла захар и без банани (заради крема) и, о, чудо- събраха се в 12-те гнезда на формичката. До сега все ми се е налагало да добавям 2-3 допълнителни формички. Заради захарта пък са някак странно бледи, чак албиноси, но и така ще се изядат.
Глазурата е от списание GoodFood и в оригиналната рецепта има меко сирене, което аз замествам с местна извара на Булдекс с най- невероятния вкус, който съм опитвала.
Украсата е от бадемов марципан, смесен с млечния марципан на Наталина, останал ми от торта, която покривах наскоро.
Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч.ч. меко масло
3/4 ч.ч. захар
2 големи яйца
1 ч.ч. кисело мляко
140-150 г шоколад с 50% какао нарязан (натрошен) на малки парченца
Смесват се брашното и бакпулвера и към тях се прибавят предварително разбитите яйца, захар, масло, мляко и шоколад. Объркват се 20- тина пъти с дървена лъжица. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна 35-40 минути.
За глазурата:
200 г извара
85 г меко краве масло
100 г пресята пудра захар
кората от 1 портокал
сокът от 1/2 портокал
Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com