неделя, 24 май 2009 г.

Природен парк Русенски Лом

Днес си избрахме природен парк Русенски Лом за почистване . Тръгнахме с ентусиазъм, макар една четвърт от нас първоначално да попита ужасено: Сама ли ще чистя целия парк? Когато пристигнахме в Червен обаче повечето работа беше свършена. Успяхме да се включим с няколко опаковки от дъвки колкото да спазим ритуала.
Ето какво пише за парка: Природен парк Русенски Лом е разположен по каньоновидната долина на р. Русенски Лом. Паркът е интересен и ценен обект с наличие на красиви крайречни тераси, меандри, високи отвесни скали, зони с богато видово разнообразие, пещери, скални образования, исторически паметници с национално и международно значение.
С последното се има предвид, че Ивановските скални църкви и средновековният град Червен са обекти на ЮНЕСКО включени в световното културно- историческо наследство. И двете места са приказни, но за мен по- въздействащ е Червен. Там е единствената запазена средновековна кула в България, по чийто модел е възстановката на Балдуиновата кула в Царевец. Там за пръв път видях жълт равнец, дори и един откъснат такъв. Голямата ни дъщеря, учена да не къса цветя никъде, беше много възмутена. Малката има точно противоположни идеи в главата, но се задоволи с тревички.
В Иваново се качихме само до една от църквите. Не ходихме до площадката за наблюдение.
Не знам как стана така, че и на двете места аз носих малкото джудженце по стълбите нагоре и надолу, но поне не беше така изтощително като качването по огромните стъпала на Малък Канагьол.

Снимките са геореферирани благодарение на съпруга ми.

View ПП "Русенски лом" - Rusenski Lom Nature Park in a larger map

1 коментара:

Kalimok Team каза...

Една малка част от прелестите на Ломовете и СИ България!

Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com