събота, 6 юни 2009 г.

Торта с рози

От торта
Още щом гледах филмчето как се правят рози, което беше така добра да ни покаже Tandoori, зачаках с нетърпение сгоден случай да опитам да направя такива. Сгодният случай е днес- свекърва ми има рожден ден. Забърках РМ2 и две вечери подред правих рози. Не знам аз ли не докарах както трябва сместа или не умея да работя с нея, но се налагаше да работя през цялото време с нишесте, което нямаше как да отстраня по- късно, а и ми се струва че листенцата станаха твърде крехки от него. Всъщност на по- тъмните рози повече си личи. В един момент дори ми хрумна да ги подържа за кратко над пара както правят по филмчетата :), но започнаха да лепнат и в същото време парата не можа да проникне между листенцата. Зеленият цвят на листата е потресаващ, но е единствения, с който разполагам.
Днес, когато стана време да покрия с чаршаф, видях че не е достатъчно количество покритието и забърках 1/3 допълнително. Понеже глицеринът ми потъна незнайно къде в последния момент, сложих вместо него лимонов сок и се получи нещо като тестото на Нелка (има го малко по- надолу в коментарите). Двете теста се смесиха много добре. Мислех си, че този път няма начин да не стане гладка тортата- смесих краве масло, пудра захар и конфитюр от кайсии на много гладък крем, с който намазах добре тортата. Като я покрих с чаршафа обаче цялата беше на хълмчета и вдлъбнатини. Позагладих я някак си. Опитите да постигна гладка торта ще продължат друг път.
Стигнах и до самата торта. Бях решила да направя лесен вариант на френска селска торта, която много обичаме. Претърпях провал, но използвах неуспешния блат за нещо, което ще покажа по- късно. Придържах се към рецептата от тук, която бях изпробвала вече. Разбира се с малки промени. Вместо маргарин сложих краве масло, намалих меда на 3-4 лъжици, а брашното- на чаша и половина. Тестото разстлах във формата с ръце и направих 3 блата, а не 6-7. За крема обаче все пак се възползвах от предложения към бързия и лесен вариант на тортата, а именно- към половината подсладена сметана добавих нарязани орехи, а към другата половина- накиснати за около два часа сушени сини сливи. Нямам търпение да разбера какъв е вкуса.
Ето още една снимка на тортата:
От торта
Несполучливия блат го нарязах, залях с шоколадова глазура и украсих с цветчета. Станаха чудесни меденки :). Нямат нищо общо с петифурите то тук , с тези миниатюрни късчета сладост, но от тях е идеята.
От торта

8 коментара:

Anniesartbook каза...

Перфектна е станала!!! Браво на теб!!! :-)

Ivolina каза...

И тия красота сега ще я ядете ли? Защото, според мен е толкова красива, че само щях да си я гледам без да смея да я ям. Голям си майстор.
Пастичките и те са супер.

Chiges каза...

О, ядохме и още как :))). Децата бързо им начупиха листата на розите.
Благодаря ви, момичета :).

Dimitrana S. каза...

Розите са много красиви! Браво!

Жанита каза...

тортата е божествена!!!

сега попадам на този блог и ми е интересно как са направени тези рози и каква е рецептата на тестото, защото много ми се иска да пробвам, но не мога да откиря информация по въпроса.

Благодаря предварително.

Chiges каза...

Здравей, Жанита :)
Рецептата за конкретно това захарно тесто можеш да намериш тук- http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.0 в точка 1.5- захарни теста, марципани, моделиращи маси- руска мастика 2. Много добро е и тестото на Нелка, към което има директен линк в публикацията. Никога не съм пробвала готова моделираща маса, но предполагам, че тя е най-лесна за употреба.
Розите са правени с формички като тези на филмчето http://www.youtube.com/watch?v=c6teAcewmZY. И макар да не е точно същото, което съм гледала, е много добре онагледен процеса.
Успех ти желая :).

Chiges каза...

Привет, Жанита! :)
Писах вчера дълъг коментар, но, незнайно защо, не се появи.
Та накратко- рецептата за тестото я има тук http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.0 в точка 1.5- захарни покрития и т.н. Казна се Руска мастика 2. Може да пробваш и тестото на Нелка, към което има директен линк в публикацията. Разбира се най-лесно би било с готова моделираща маса, ако имаш възможност да си купиш такава.
А това филмче и другите на същия автор могат да ти дадат много добра представа за направата на подобни рози. Успех! :)

Chiges каза...

Забравих да поставя линк за филмчето :)
http://www.youtube.com/watch?v=c6teAcewmZY&feature=channel

Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com