понеделник, 22 юни 2009 г.

История с пелени- без пелени


Преглеждах наскоро безчетните запазените линкове, свързани с отглеждането на бебета и попаднах на Култура в памперси. Това, както и Аз, моето бебе и ЕБХ (естествена бебешка хигиена) и други подобни теми във форума на bg-mamma.com, бяха още една крачка по пътя back-to-nature, който бяхме решили да извървим с второто ни дете.
Когато бебето стана на 20 дни и се бях поотърсила от неудобствата след раждането, реших, че можем да опитаме и да видим какво ще стане. Останах изумена още от първите успехи. Оказа се, че бебетата наистина прекрасно умеят да комуникират и да заявяват нуждите си. Точно както показват кога са гладни. От тук насетне просто нямаше друг път. Всеки, който е опитал, не може да се върне назад.
Имало е много случаи, в които от пренавиване съм допускала грешката са дебна бебето, което го изнервяше и отказваше да сътрудничи, показваше ми кой има последната дума по въпроса, но и тези моменти ме научиха на нещо. Случвало се е след цял ден на пропуски да си кажа: Край, стига толкова! Не мога повече! Решавах, че няма да мъча себе си и нея, но когато в следващия момент тя покажеше от какво има нужда, просто не можех да стоя безучастно и продължавахме с издържането.
Въпреки че през деня не ползвахме пелени за еднократна употреба, нощем дълго време не можех да се откажа от тях. Не можех да повярвам на по- опитните, че нощем бебетата дават дори по- ясни сигнали, докато не опитах сама. На три месечна възраст дъщеря ни спа за пръв път по гащички и от тогава до сега (на 1 г. 6 м.) е все така. Тогава на помощ ми дойде споделения опит на Юлия Михеева. Всъщност за гащичките не е съвсем така, защото основно спи по голо дупе.
Нужно ни беше известно време да привлечем баба и за каузата, защото за ежедневните гостувания при нея (на долния етаж :)), продължавахме да ползваме по една супер омаляла пелена останала още от първите два месеца. Интересно и беше, любопитно и беше, но и беше необходимо малко време да започне да разпознава сигналите. Когато и последната пелена беше изразходена, вече нямаше как- започна да се вслушва в бебето. И тя беше впечатлена от резултатите. Дори беше стигнала до заключението, че имаме гениално бебе :) и не вярваше, че всички бебета са гениални. Несъвършени сме ние.
На почти четири месечна възраст за 3-4 дни се върнахме почти изцяло към еднократните пелени, защото ходихме на почивка. Беше ми много неприятно, въпреки че се опитвах да откликвам на нуждите на бебето. Дали от пелените или от смяната на обстановката, но дъщеря ни спря да ходи по голяма нужда през всичките тези дни. Почувствах се отвратително и набързо съкратихме почивката. Тогава се сетих за проблемите на новородените със запека и как много от практикуващите ЕБХ твърдяха, че при тях такъв проблем не съществува. При нас се потвърди. Не че не съм отгледала първото си дете с еднократни пелени до около годинка и 3-5 месеца и не че не бях наблюдавала вече тези явления, но някой трябваше да ми сдъвче и поднесе във вид, удобен за поглъщане цялата информация.
Освен нощем и когато пътувахме също показваше много ясно, че има някаква нужда. Снимката е от едно такова крайпътно пишкане вече на почти шест месечна възраст.
През последващите месеци сигналите се променяха, защото се променяше и самото дете. Не през цялото време всичко вървеше гладко, но това нямаше значение. Прането не беше съществено повече, нито ни създаваше някакви неудобства предлагането да се облекчи- не беше натоварващо за никой член от семейството. Дори голямата ни дъщеря изпитваше нетърпение да и разрешим да помогне. Истината е, че това е един невероятно мързелив, евтин и лесен начин за отглеждане на бебе. Комуникацията, която имахме с малката ни дъщеря като бебе, а сега вече като малко дете, не може да се сравни с тази с голямата и немалка заслуга има практикуването на ЕБХ. Тя все още не говори, само понякога казва пис, през останалото време ние и предлагаме по- скоро интуитивно и обикновено няма пропуск с дни. Дори и да има обаче, за никого не е повод за трагедии :).
Няколко снимки:

Тук е на месец и сукането и изхождането бяха все още много свързани.

Тук тати я държи в не много подходящо положение, но пък за кратко.
Ето някои материали, които биха били от полза:
За изхождането, закаляването и кърменето на поискване
ЕБХ: мога ли да започна, ако бебето ми е по- голямо от 6 месеца?
Четири помощни средства по пътя към ЕБХ
Как да отгледаме бебето без памперси
Естествено

2 коментара:

Rumy каза...

Здравей, Chiges.
Чела съм за ЕБХ, но така и не се реших да се пробвам. Много ми беше интересна публикацията ти.

Анонимен каза...

привет, мога ли да сложа историята на http://bezpeleni.info/bg_opit.htm ?

пишете на admin@BezPeleni.info

Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com