петък, 30 октомври 2009 г.

Old-Fashioned Chocolate Cake



Това е един от най- страстните клипове, които съм гледала. Мигом ме засърбяха купите и лъжиците, но минаха месеци докато се престраша да опитам. Междувременно го изгледах още трийсетина пъти и намерих рецептата. Можете да я видите ТУК.
Ето превод на рецептата:
За блата:
1 1/2 чаши брашно
1 чаша кристална захар
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода
1/3 чаша качествено какао
170 грама безсолно меко масло
2 големи яйца
2 чаени лъжици висококачествен ванилов екстракт (излишно е да споменавам, че нямам такъв, нали :))
2/3 чаша заквасена сметана


Глазура:
170 грама качествен полусладък шоколад, начупен на малки парчета
85 грама безсолно масло
2 1/2 чаши пудра захар
1 супена лъжица царевичен сироп (не знам дали е уместно, но вместо това сложих глюкоза)
1/2 чаша заквасена сметана
1 чаена лъжица ванилия

Всичко изглежда много лесно, но уверявам ви- за мен никак не беше. При всичкия ми ентусиазъм ето какво се получи:

Може би някой ще има идея какво точно не е наред.
Но да се върна на приготвянето. Първо установих, че кухненският робот и фурната ми не са точно като на мадамата от филмчето :D. Роботът ме бойкотира като отказа да бъде спрян от копчето за спиране и макар че мъжът ми твърди, че му е дошло времето, аз си мисля че го насилих и му дойде много. Следващия път ще го направя с миксер като смеся всички съставки без брашното и накрая прибавя и него.
Като забърках сместа прилежно я разделих в две еднакви форми и, изненада, не се събраха и двете на скарата във фурната :). Въпреки това и втория блат, независимо от отлежаването, стана чудесен. Чудя се дали да не опитам това тесто да го направя на кексчета- много е вкусно. Тавичките ми са с диаметър 22 см (препоръчват да бъдат 20, но аз разполагам с това). Пекат се на 180 градуса по Целзий 35 минути, като е добре да се проверяват още от 25-тата. Аз всъщност пекох 28 мин., защото блатовете ми бяха по- тънки (заради двата сантиметра :)) и по- бързо се опекоха. Съветват първия блат да се сложи с издутата част надолу, но не го направих и може би поради това имаше такава бразда между двата блата.
Когато стигнах до крема кухненският робот откровено страдаше- затова са и неразбитите светли бучици. Освен това не можах да намеря запасите ми от пудра захар и сложих около чаша по- малко. И така стана отровно сладък, та не мога да си представя какво би било иначе :). След като кремът с бясна скорост започна да се стича отвсякъде, се зачудих дали тази една чаша не е причината за това. Едва успях да намеря фотоапарата да снимам преди да изтече съвсем :).
В крайна сметка стана разкошен сладкиш- блат и крем се допълваха идеално.

4 коментара:

Ivolina каза...

Да го грабваш това нещо с подноса и у дома. Пускам кафемашината и чакам.
Сладкиша изглежда прекрасно и никакви бели неща не се виждат.
Можеш ли да добавиш малко подробности?
В колко голяма тава, на колко градуса, въобще като за лаици.
Аз вместо глюкоза бих сложила мед.

Chiges каза...

Деси, с удоволствие :). Особено като знам, че обичаш шоколадови торти. Ще допълня подробностите веднага. И изобщо не знам глюкозата е ли равна на царевичния сироп, но я сложих все пак

Nanita каза...

Олелеее...как изглежда това изкушение!Сигурно отдавна е свършило....щях да си поискам едно парченце.Хубав ден!

Chiges каза...

Нанита, много мил коментар :). Като знам какви вскуснотии правиш ти и как ги поднасяш, направо ме хваща срам.
Благодаря ти и хубав ден и на теб! Моят определено е по- усмихнат :).

Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com