вторник, 24 ноември 2009 г.

Две сънени кукли





Ето го първия ми опит да направя валдорфска кукла. Или поне вариант на такава, защото не е направена изцяло от естествени материи. За да не повтарям многото информация в мрежата, ще дам линк към блога на Мария, която е обяснила накратко какво е това.
Моята кукла всъщност е ушита от тениска с телесен цвят, защото по нашите географски ширини така и не намерих памучно трико в такъв цвят. Пълнежът е изкуствен- вата за възглавници и играчки от Юта- Русе. Косата е мултиматерийна :)- има прежда смес вискоза и памук, само памук и мохер. Тръбен бинт не се намира у нас и поръчах такъв от ebay.
В този албум можете да видите стъпка по стъпка как да си направите кукла, а тук е показано и как да се прикачва коса. За мен беше полезно да видя процеса и в Танцуващите кукли- има видео. Не мога да намеря общата схема, но правилото е главата да е около 1/4 от цялото тяло, макар и при мен да не се получи точно така. За сметка на това после пък компенсирах размера на главата с коса :).
Когато ших котето, първоначално взето от дъщеря ми за мече, дълго и обяснявах, че това всъщност е мау. Така всяка следваща шита от мен играчка беше също мау- бебе- мау, снежковците също са мау, за жабата да казвам ли :)- и тя. Толкова се хареса това бебе- мау, макар голо и босо, че едва успях да го снимам. Седмици не можех да му прикача косата :). Ето го как изглеждаше голо:



Така и не ми остана време да ушия на бебето- мау дрехи, но голямата ми дъщеря бързо намери несъчетаваща се с цвета на косата рокля :).

5 коментара:

Aquawoman каза...

Хеей, страхотна е куклата и много добре изпипана. Много се радвам на такива неща, но с моите леви ръце не се хващам да правя, защото до никъде няма да я докарам :))
Поздрави и хубава вечер :)

Unknown каза...

Чудесна е! Поздравления за търпението!

Chiges каза...

Благодаря ви, дами! :-)
Aquawoman, честна дума, и при мен не са особено десни ръцете :), но като започнеш все до някъде стигаш и всеки следващ път се получават с една идея по- добре нещата.

Nana каза...

Страхотни са куклите и изглеждат едни такива пухени, чак на мен ми идва да ги гушна както са в комплект на снимката. :) Златна си Теди, чак ми се присиква да си ми майка. Готвиш, шиеш, твориш, сега ако кажеш че и чинии миеш...

Dimitrana S. каза...

Хей.. Теди!
Чудни са и двете кукли :-)))

Пу-пу! - да не са им уроки :-D

Сърдечен поздрав от мен и все така усмихнато и занапред! :-)

Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com