петък, 30 октомври 2009 г.

Old-Fashioned Chocolate Cake



Това е един от най- страстните клипове, които съм гледала. Мигом ме засърбяха купите и лъжиците, но минаха месеци докато се престраша да опитам. Междувременно го изгледах още трийсетина пъти и намерих рецептата. Можете да я видите ТУК.
Ето превод на рецептата:
За блата:
1 1/2 чаши брашно
1 чаша кристална захар
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода
1/3 чаша качествено какао
170 грама безсолно меко масло
2 големи яйца
2 чаени лъжици висококачествен ванилов екстракт (излишно е да споменавам, че нямам такъв, нали :))
2/3 чаша заквасена сметана


Глазура:
170 грама качествен полусладък шоколад, начупен на малки парчета
85 грама безсолно масло
2 1/2 чаши пудра захар
1 супена лъжица царевичен сироп (не знам дали е уместно, но вместо това сложих глюкоза)
1/2 чаша заквасена сметана
1 чаена лъжица ванилия

Всичко изглежда много лесно, но уверявам ви- за мен никак не беше. При всичкия ми ентусиазъм ето какво се получи:

Може би някой ще има идея какво точно не е наред.
Но да се върна на приготвянето. Първо установих, че кухненският робот и фурната ми не са точно като на мадамата от филмчето :D. Роботът ме бойкотира като отказа да бъде спрян от копчето за спиране и макар че мъжът ми твърди, че му е дошло времето, аз си мисля че го насилих и му дойде много. Следващия път ще го направя с миксер като смеся всички съставки без брашното и накрая прибавя и него.
Като забърках сместа прилежно я разделих в две еднакви форми и, изненада, не се събраха и двете на скарата във фурната :). Въпреки това и втория блат, независимо от отлежаването, стана чудесен. Чудя се дали да не опитам това тесто да го направя на кексчета- много е вкусно. Тавичките ми са с диаметър 22 см (препоръчват да бъдат 20, но аз разполагам с това). Пекат се на 180 градуса по Целзий 35 минути, като е добре да се проверяват още от 25-тата. Аз всъщност пекох 28 мин., защото блатовете ми бяха по- тънки (заради двата сантиметра :)) и по- бързо се опекоха. Съветват първия блат да се сложи с издутата част надолу, но не го направих и може би поради това имаше такава бразда между двата блата.
Когато стигнах до крема кухненският робот откровено страдаше- затова са и неразбитите светли бучици. Освен това не можах да намеря запасите ми от пудра захар и сложих около чаша по- малко. И така стана отровно сладък, та не мога да си представя какво би било иначе :). След като кремът с бясна скорост започна да се стича отвсякъде, се зачудих дали тази една чаша не е причината за това. Едва успях да намеря фотоапарата да снимам преди да изтече съвсем :).
В крайна сметка стана разкошен сладкиш- блат и крем се допълваха идеално.

сряда, 28 октомври 2009 г.

Няколко малки картички



Тези картички са по скеч от блог, който Деси ни представи скоро, а именно Clean & Simple Stamping. Не знам защо бях решила, че непременно трябва да се вместя в 10 минути при направата им, като се оказаха съвсем различни десет минутните скечове :). Така или иначе не ми бяха достатъчни. Освен това изобщо не съм очарована от резултата. Разбира се, никой не може да ми гарантира фантастичен резултат, ако аз самата не се постарая малко, а точно тези са безкрайно измъчени. За капак направих камара снимки в търсене на подходящ фон, но вечер е трудно да се намери такъв. Най- голямото им достойнство е терапевтичния им ефект :).
И на четирите съм използвала embossing powder, като на тези с цветното мастило беше прозрачна пудрата. Създава блестящ ефект- много ми хареса.







вторник, 27 октомври 2009 г.

Една година блог и Blog Candy



Не, не става дума за моя, а за този на Иволина- My craft inspiration Моите майстории.
Честита първа година! Продължавай да се грижиш все така добре за това прекрасно място, където всеки може да намери нещо интересно. При това на български :). За една година 485 публикации ми се струват огромен труд, но когато човек има вдъхновение, има ли рамки и прегради за него :).
Наградата е в тайна кутия за сега, но със сигурност ще бъде много интересна. Затова побързайте да се запишете до първи ноември.

четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Играчка за елха



Тази играчка за елха е готова от дни, но прехвърляйки я от рафт на рафт, за да не я стига дъщеря ми, забравих за нея. Ето ТУК е дадено стъпка по стъпка как се прави. За мен най- трудно беше да направя шаблончето на равностранен триъгълник, по което се сгъва. Някои от вас може би помнят колко търсих как се вписва правилен петоъгълник в окръжност- е, сега беше същата история :). Всичко останало е като детска игра.
Защо изобщо я направих? От години се чудя с какво бих могла да се включа в благотворителните базари, организирани ежегодно от настоящи и бъдещи родители в подкрепа на различни каузи. Да, понякога ми се получават картичките, но явно няма да е това, защото нямало голям интерес към тях. Реших да направя една играчка, ей така, да я видя. Добре изглежда, но е от хартия, а това е съществен минус- ще иска специално отношение, за да не се смачка и ще заема много място. Мисли, Рене, мисли :-). По тази причина и си остана една за сега.

сряда, 21 октомври 2009 г.

Картичка с пеперуди



В последно време се занимавам с какво ли не, всъщност по- късно ще стане ясно :), но така и не мога да стигна до правене на картички. Два поредни дни обаче получавам материали и не се сдържах да ги използвам. Първо пристигна ето това:

Clear embossing powder и печат, с който да я пробвам. Още снощи го направих. Приложих една от техниките, които е представяла Jennifer Mcguire или поне аз я видях за пръв път при нея като започна да води уроците преди време. Конкретно този урок е по- скорошен.
Пеперудите на картичката пък пристигнаха днес- първата ми поръчка от Etsy. Може би малко се сливат с цветовете на основата, но се чувствах като дете- исках всичко ново да сложа :). Също може да изглеждам твърде повлияна от работите на Lusy и вероятно е така, но не мога да се спра да изпробвам нови за мен неща. Дори не си представям как бих могла да се придържам към един определен стил- обичам разнообразието.
Картичката е малка- около 8х8 сантиметра. Харесва ми.
Ето и пеперудите от Etsy. Наистина са 1 инч от крило до крило по диагонал. Материалът обаче не е точно картон- може би е около 120 грама на квадратен метър.

четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Картичка изненада





От близо две седмици съм подготвила тази публикация, само чаках да получа картичката. Картичката пристигна отдавна, а аз съвсем забравих да я публикувам. Днес Нана ме подсети да го направя.
Тази картичка е част от обмена, който си организирахме група KardMaker-и по повод World Card Making Day и я получих от Ралико. Не мога да си спомня кога за последен път съм очаквала нещо с такова нетърпение. За възторга на децата пък няма да споменавам :). Голямата ми дъщеря иска да и подаря всяка картичка, която и хареса. За тази възкликна: "Ще ми я подариш, нали?" и остана леко разочарована като и отказах.
Картичката е много добре изработена, всеки детайл е ръчно направен, включително шева по края. За мен това е огромен труд и съм искрено впечатлена от усърдието и прецизността на Ралико.
Благодаря ти, Рали, много ме зарадва :).

Ето това е картичката, която изпратих аз.

четвъртък, 8 октомври 2009 г.

Родословно дърво



Тази вечер двете с дъщеря ми се трудихме над това. Повечето идеи и изпълнението им са нейни. И въпреки че изглеждаме като жрици на нощта с тези ярко червени устни :), много се гордея с нея. Радвам се, че е смела с молива и че горе- долу започна да спазва някакви пропорции

понеделник, 5 октомври 2009 г.

Pumpkins for princesses


През единия от почивните дни ходихме на гости. В двора на домакините имаше камара тикви, която направо плачеше за снимка. Не я снимах, но тя упорито стоеше пред погледа ми и накрая набързо я надрасках. Нямат нито едно листо, защото се страхувах да не ги накича с листа от друг растителен вид :), а се сетих да потърся други тикви едва накрая, като се опитвах да измисля надпис. Така всъщност стигнах и до заглавието- след като видях тикви за продан, моите тутакси ми заприличаха на тикви в двора на Пепеляшка :-).

събота, 3 октомври 2009 г.

World Card Making Day


Днес е световния ден на правенето на картички. Като цяло денят беше доста изморителен, но все пак реших да направя нещичко по този повод. Нещо бързо и без много детайли. Нещо, което да не ме затрудни твърде в час като този. Не ме затрудни, но не ме и удовлетвори. Което идва да ми напомни, че компромисите понякога изобщо не си заслужават. Опитах различни неща и част от тях биха се получили доста добре, ако упорито не бях отказала да сменя хартиите.
Картичката е по скеч, който обаче за съжаление не мога да покажа.

четвъртък, 1 октомври 2009 г.

Котка или така наречения Очо




В последния брой на Labores Del Hogar, който си купих, има кройки на две такива сладки котки. Започнах с по- малката без да осъзнавам колко малки са всъщност детайлите.
Използвах тениска, която купих специално за целта, тъй като трико в такъв цвят без ликра не намерих. Както е видно- усуква се точно както го правят и тениските :). Вероятно има някаква тънкост при кроенето, за да се избегне това, но аз не съм я прозряла още.
Преди да разбере, че това е котка, малката ми дъщеря нарече животинчето очо (мечо). Така си и остана- Очо :).
Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com