неделя, 28 февруари 2010 г.

Jacob's Ladder



Това ми хрумна първо като видях последната тема на Щурото предизвикателство. Но като знам, че има много време до неделя, отлагах и отлагах направата на стълбата :).
Първия път като я правих не бях преценила добре как да подредя частите така, че такива с един и същ десен да бъдат само от едната страна :). Този път пък не си сметнах добре дължината на панделките :0 и така моята стълба е само с пет вместо шест стъпала. Още не съм избрала снимки за да я завърша напълно. За сега е готово само движението :).
Тук можете да видите как любимата ми Tricia Morris прави Jacob's Ladder стъпка по стъпка.

Награда



Вероника, иначе известна като Шматка :), ме зарадва с тази награда, за което сърдечно и благодаря. Последните и изделия от вълна безкрайно ме очароваха и смятам че напълно заслужено е получила отличие :). В този смисъл е първа и в моята листа с наградени и след това всички креативни дами, чиито блогове чета ежедневно. Трудно ми е да избера само девет от тях, ще помисля малко първо :).
Благодаря отново, Вероника!

петък, 26 февруари 2010 г.

Движение




Още щом видях тази кола, си казах че е супер подходяща за Щурото предизвикателство, чиято тема тази седмица е Движение и промяна :). Обикновено следвам буквално скечовете и в този случай не е по- различно :D. Всъщност имах и нещо друго наум, но направих първо това, защото ми се искаше да хвана последния влак и за Картичкофуриите. И с тази кола за сега спирам с поп- ъп картичките. От всички до момента именно тя ми беше най- трудна.
Хрумна ми че, мога да дистресна не с гъбичка, а с четка и като че резултатът е по- добър.

Тази картичка е една от трите, красящи крейзи стената на Щурото предизвикателство и не мога да не го споделя с вас :).

сряда, 24 февруари 2010 г.

Тадж Махал от хартия





Ето го обещания Тадж Махал. След като вчера го наклепах с мастило, сериозно се разколебах дали изобщо да го показвам, но обещаното си е обещано. На снимката преди дистресването се вижда как съм наръфала прозорчетата, но колкото и да се опитвах да загладя нещата, само ставаше по- лошо (тогава се опитвах все още с линия да режа правите участъци). Затова и реших да замажа малко пораженията. Първо обаче се оказа грешка да го правя вечер. И второ- заниманието определено не ми беше лесно и леко се престарах. Този е единствения вид, в който снимките са лесни за преглъщане :D.
За да има някаква свобода на движение, този път не залепих вътрешната и външната част, а направих прорези.
Ето и в процес на сгъване:


Ако искате да направите ваш собствен Тадж Махал, ето от тук можете да изтеглите схемата.

И тази картичка отива при Картичкофуриите :).

вторник, 23 февруари 2010 г.

Картичка без цветни хартии



Тази седмица Картичкофуриите и Шуши ни предизвикаха с тази тема- картички без дизайнерски хартии. Върнах се към моята първа страст- поп-ъп картичките и както видях вече, тази седмица с Иволина сме на една вълна :). Споменът не ме връхлетя, нито осени- просто миналата седмица разчиствах и попаднах на разпечатки, които пазя още от времето когато нямахме компютър :). Този модел точно беше най- първата картичка, която направих в този стил и я подарих на учителките на дъщеря ми в детската градина за първа пролет.
Тренирах първо на по- старите разпечатки (и без друго са доста омърляни част от тях) и установих, че е по- добре да се доверя на ръката си, отколкото на линия. Ръката ми лъкатуши по- хубаво, докато с линията директно заоравах непоправимо в грешна посока.
Много ми беше хубаво, докато я сгъвах и виждах как се получава истинска къщичка :). Затова продължавам. За утре съм подготвила Тадж Махал ;).

неделя, 21 февруари 2010 г.

Рамка с цветя




Тази рамка се каня да направя повече от година вече. Както повечето ми много желани проекти и този ден след ден потъваше. Затова сега като че започнах да се радвам на предизвикателствата, защото благодарение на тях изтупвам праха на забравени идеи :). Тази специално отива при Щурото предизвикателство.
Надя е заснела стъпка по стъпка направата на рамката и на мен поне някои подробности ми бяха от голяма полза. Като трика с промушването на панделката през кутийките ;). Шаблонът има леко несъответствие, но всеки лесно би могъл да си направи сам точен и с желаните размери. Добре все пак че премерих предварително всички страни, защото синия картон ми беше последния :).
Ще се включа и в предизвикателството на One Stop Craft Challenge.
Благодаря, Нана ;).

четвъртък, 18 февруари 2010 г.

Нарисувай ми любов




Много ми беше трудно да напиша каквото и да е под тази снимка. Обикновено така се получава като искам да кажа твърде много неща :). И обикновено най- простите думи са идеални за случая.
Тази седмица Блещучка ни предизвикаха чрез Картичкофуриите с прекрасен разказ. Дълго време не можех да реша коя моя любов да нарисувам- нова, стара, млада, зряла, другарска... И колкото повече се чудех, толкова повече не можех да се спра само на една. По същото това време започнаха зимните олимпийски игри и изпълнението на Joni Mitchell на откриването ме очарова толкова, че дни наред не спирах да го слушам :). Преди да продължа, ето изпълнението на Both Sides Now на зрялата Джони, което избрах:



Допълнително вдъхновена и от него, исках да покажа двете страни на моята любов, но понеже така и не можах да измисля как да съчетая тръни с цветя :D, се получи тази картичка. И ако се чудите какво пък толкова и е любовното- тя е за думите, които сме си казали, за цветята, които сме създали, за корените, които сме пуснали и в допълнение един компас, който да ни помага да не губим посоката :).
Докато лесно и бързо детайлите се подреждаха в ума ми, на практика съвсем не стана така. Каква изненада :D. Използвах двойно количество хартия, защото или я изрязвах от неправилната страна, или пък ножчето я надъвкваше. Когато всички елементи бяха подредени на местата си и започнах да лепя, установих че съм забравила думите, а дантелата и панделката бяха вече бетонирани :О. За къде без думите? И до днес много си говорим. Започнах да се чудя защо след като получих толкова знаци, че трябва да направя картичката по този начин, нещо все я саботираше. Първо прекрасния разказ на Блещучка, после невероятната песен на Joni Mitchell и в допълнение си спомних любимо мое стихотворение на Jacques Prevert, за което не се бях сещала от години.
Cet amour
Si violent
Si fragile
Si tendre
Si désespéré
Cet amour
Beau comme le jour
Et mauvais comme le temps
Quand le temps est mauvais
Cet amour si vrai
Cet amour si beau
Si heureux
Si joyeux
Et si dérisoire...


Благодаря ти, Гери, че ми даде повод да надникна в себе си и да видя, че всичко си е както си беше :).
На снимките, разбира се, лъснаха неща, които не се виждат в действителност или поне аз не се бях взирала толкова. Още утре ще направя нови.
Сложих нови снимки :). Всеки път като бързам да се вместя в някакъв срок на другия ден правя поправка :).
В близък план се опитах да покажа как изглежда текста, отпечатан на розовата хартия. Веднъж направих отпечатък с цветно мастило и втори път с безцветно с прозрачна пудра. Много нежно се получи.

неделя, 14 февруари 2010 г.

Sweet heart



Това е окончателния вариант на картичката. Махнах първия, а без него е трудно да се разбере за какво става дума в коментарите, но много ме дразнеше сърцето :).
Много, ама наистина много исках да се включа в Щурото предизвикателство и Картичкофуриите със "сърцата" картичка. Вчера дори си намерих подходящ скеч и нямах търпение да ми се отвори възможност да седна да си поиграя :). Тази вечер дойде моментът. Първо искам да ви споделя за едно нововъведение в работата ми с ембосинг пудра, а именно пистолет за горещ въздух. След като преди две седмици размразявахме с него замръзналите тръби у дома и нищо не подпалихме, реших да опитам. Получи се много добре. Дори си мисля че по- добре, отколкото става на фурна :D. Освен това си спестих нервното потропване с лист в ръка докато загрее фурната :).
Картичката се получи учудващо добре, докато не добавих сърцето. Когато обаче започнах да търся място на надписа, нещата съвсем се закучиха. Толкова му се зарадвах, че пасна тематично и цветово, а някак все не му намирах място. Снимките са в реда на опитите и много ще се радвам да споделите мнение. Много ми се иска да има надпис, а най- много ми харесва без :(.
В блога на Иволина за пръв път видях как се правят розичките. Моите в готов вид са 13 и 20 милиметра.

петък, 12 февруари 2010 г.

Хранилка за птици



Няколко дни гледахме през прозореца как косове ухажваха двете останали на дървото ябълки в двора ни. Тогава си казахме, че е време да закачим отдавна направената хранилка за птици от кутия от сок. В този студ и сняг синигерите направо полудяха при вида на слънчогледовите семки и трохите хляб. Косовете се въздържаха :).
И така- какво ни трябва: празна кутия от сок, за предпочитане двулитрова, линия, молив, макетно ножче, сламки, канап, перфоратор или нещо, с което да пробием отвори на няколко места, лепило, четка и парчета цветна хартия в камуфлажни цветове :). Последните три неща са по желание. Нашите синигери след два дни обикаляне кацнаха и на шарена, неопакована кутия.


1. Изплакваме много добре кутията и след като изсъхне пристъпваме към работа.
2. Трябва да изрежем във всяка от четирите страни на кутията правоъгълен отвор като оставим отстрани около 1- 1,5 сантиметра, а откъм основата и горната част- по 5-6 сантиметра.



3. Пробиваме отвори на две от срещуположните страни, през които да промушим сламка, на която да кацат. В по- ранното издание на хранилката сложихме повече сламки за кацане, а на част от тях забодохме парченца ябълка, но тъй като никой не прояви интерес към тях, оставяме на вас да решите колко сламки да сложите. Ако няма да облепяме хранилката, то след като промушим сламката тя вече е почти готова.

4. Ако ще я маскираме по някакъв начин, сега е момента. Използвах останала опаковъчна хартия в подходящи цветове от подаръци, които сме получили преди години и декупажна техника.

5. Пробиваме отвори, през които промушваме канапа. На него ще закачим хранилката.

6. Хубаво е с шило или игла да пробием няколко малки дупчици на дъното, за да се оттича дъжд или сняг.

И готово! Остава само да сипем храна и да окачим хранилката.



Нашите синигери не харесаха просо, коноп, ленено семе и ябълки, но затова пък с удоволствие похапват сурови слънчогледови семки и хляб.
Не забравяйте- никакви солени ядки и семена. За птиците солта буквално е отровна.

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Във виното е истината! ... Но само ако виното е истинско

Тези картички са по поръчка на свекърва ми. Всъщност поръчката беше да разпечатам десетина пословици и умни мисли за виното на картончета, които да наредят по масите на Трифон зарезан ей така, за настроение. Подбрах няколко и ги разпечатах с големи букви, та да се четат от възрастни хора без очила. И въпреки това не запълваха добре пространството. Тогава реших да навъртя няколко топчета и да оформя гроздове.





Започнах с големи идеи, но на десетото търкалце бързо ревизирах идеите :). Затова се и получиха тези разпилени гроздове с твърде малко листа покрай тях. Освен това ми трябваше малко време да свикна с новото секундно гел лепило, което ми изпрати Арт мама. Благодаря ти, Ели.

Хрумна ми, че мога да се включа с тези картички в предизвикателствата: Щурото предизвикателство и Картичкофуриите.

понеделник, 8 февруари 2010 г.

Кутийки









За споменатия вчера рожден ден направих кутийки за децата, в които сложих дребно лакомство. Ако държите да бъда напълно искрена, приятелката ми, иначе известна като Старата чанта, която се разписва анонимно, ми помогна малко накрая с изрязването ;).
Кутийката е много лесна за направа. Особено ако не бързате за никъде. Лепи се само на едно място- страничната снадка. Отдолу само се подпъхват една в друга частите, но за по- голяма сигурност залепих и там.
Схемата свалих от ТУК и я увеличих докато запълни добре лист с формат А4.

неделя, 7 февруари 2010 г.

Розово ми е

Ето това ми отроче на първи февруари стана на осем години. За нейния празник правихме поканите :).
Ето я и тортата:



Тортата е Династия. Вече съм правила такава, но много качествено бях успяла да забравя някои подробности. Като например как изглеждаше готов опечен блат. И понеже не можахме да се договорим за "езерце с лебеди в него и момиченца седнали по края, които хвърлят на лебедите храна" :D, се съгласих да бъде на два етажа и квадратна. Ще ви спестя всички неволи, само ще спомена, че вероятността да се наложи в последния момент да купуваме готова торта за мен беше съвсем реална :). Една нощ в хладилника и малко арматура под формата на клечки за зъби свърши много добра работа и все пак я завърших. И, да, вероятно няма да направя скоро гладка торта ;).
Покритието е руска мастика 2, което оцветих с готова оцветена моделираща маса. Тази моделираща маса, още бои за хранителни цели и различни цветове айсинг ми изпрати Нана :). Нана, за втори път днес пиша за теб и за втори път ти благодаря :). Благодари ти сърдечно и дъщеря ми, която остана безкрайно очарована от глитерния айсинг. Всички бяха очаровани и всички искаха парче с "блестящо" отгоре :D. Дори и момчетата.

































На първи отпразнувахме рождения ден с бисквитена торта :).

Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com