сряда, 31 март 2010 г.

Кошници на килограм


Като казах, че имам да правя 22 кошнички, съвсем не се шегувах :). Това правих вчера и цялата минала нощ. Но днес пък има 22 зарадвани осемгодишни хлапета. И не само децата бяха очаровани ;).
Половин ден безуспешно търсих урок на какъвто и да е език как точно се правят такива кошнички и след първия ми успешен опит си казах, че си заслужава да се заснеме стъпка по стъпка. Вчера имах доста възможности за това :D.
Като начало ето какво ползвах аз:

Хартията е с дебелината на принтерен картон, но всъщност са разделители за документи, чиито размери се оказаха много подходящи- 24 на 10,5 сантиметра. Лепилото може да е всяко, подходящо за лепене на хартия.

Нарязват се ленти с дължина 24(23) см и ширина 1,2 см- размер, който е идеален за направата на кошничка за точно едно яйце :). За една кошничка са необходими 10 ленти.

Преплитат се 5 хоризонтални с 5 вертикални ленти с разстояние между тях по около 1,5 мм като е добре на всеки ред да се залепят на поне едно място.
След като е готова решетката мислено се очертава дъното на кошницата (в случая съвсем реално) и леко се прегъва по очертанията.


Оформят се ъглите като всеки от тях се залепя

и нататък всяка лента показва къде и е мястото ;)

За по- голяма сигурност и стабилност може да се залепят лентите, но не е необходимо да е на всяко кръстосване.
Завършва се като се прегънат лентите в едната посока и се залепят. Лентата, сочеща в другата посока, около която е прегъната първата лента, се изрязва или прегъва и залепя по същия начин.

Може да се изреже и облепи с лента по този

или друг предпочитан начин.
За по- автентичен вид може да се оцвети леко с мастило. След като се натопи четката в мастилото е добре да се потупа 2-3 пъти с нея на друг лист, за да не се отпечатат ясно косъмчетата, а да се оцвети по- равномерно.

понеделник, 29 март 2010 г.

Великденски кошнички

Дори и не предполагах каква треска ще ме затресе с тези кошнички :). Когато видях една много сладурска в нета обаче място не си намерих, докато я разгадая.
Тези двете бяха първото производство:

След тях добавих дантелка :):

А после и миналогодишни яйца, за да не остане съмнение какво е предназначението на кошничките :D.


Дъщеря ми, излишно е да ви казвам, е очарована и вече има планове :D. А аз съм доволна от резултата. Дори последните две кошнички вече са в две госпожички ;).
Страхувам се, че не са особено цветни, но ще ги включа в предизвикателството на Двете елши.

Мъфини с шоколад и портокалово сладко



Миналата година отпразнувахме Цветница с първата ми торта с рози, но за тази успях да приготвя само мъфини. Понеже станаха много вкусни, не мога да не ги споделя :).
За тестото:
300 г брашно
50 г какао
1 1/2 ч.л. бакпулвер
125 г меко масло
150 г бяла кристална захар
2 яйца
170 г кисело мляко
120 г сладко от портокалови кори
90 г натрошен натурален шоколад
За крема:
200 г сладкарска млечна сметана
200 г натурален шоколад
Маслото се разбива със захарта, прибавят се последователно яйцата, млякото и сладкото. Всички сухи съставки се смесват в отделна купа, към тях се добавя и натрошения шоколад. С дървена лъжица се смесват внимателно сухите и течните съставки. Сместа се разпределя във форма за мъфини- гнездата се пълнят около 3/4 от обема. Пекат се на 200 градуса за 20- 25 минути.
Сметаната се загрява без да завира. Към нея се прибавя натрошен шоколад и се бърка до разтварянето му. След като изстине се оставя поне за около час в хладилник, след което се разбива до получаването на гладък крем.
И малко лични бележки. Казвам: прави се така, прави се иначе... а всъщност може и да не се прави точно по този начин, но така направих аз :). Имах известни притеснения дали захарта ще е достатъчна, но както се оказа- сладкото отлично компенсира. И понеже си съчинявах рецептата в движение, количеството е повечко- вместо 12 излезнаха 17 мъфина.
Шприцоването, както е видно, не ми се отдава, но ако бях избрала друг накрайник, можеше и да не личи толкова :D.
С това се почерпихме за здравето на цветята около нас и специално за малкото цвете в дома ни :).

събота, 27 март 2010 г.

Perfect you


Първата ми картичка без предизвикателство от много време насам :).
Направих я за моя много близка приятелка, защото ми се искаше с нещо да я зарадвам. Вместо Get well soon обаче реших да и напиша това- много и подхожда в комплект с принцесата жаба :).
Жабката е от чисто новата ми награда от Щурото предизвикателство- сладкия чипборд, който Нана ми изпрати :). Основата пък е част от подаръка ми от Двете елши- картон в много хубав зелен цвят. Толкова нови неща имам, че трудно се удържах да не накича картичката с всичко възможно :D.

сряда, 24 март 2010 г.

Easter


Картичката е в отговор на Щурото предизвикателство, чиято тема тази седмица е Easter.
Изобщо не очаквах музата да ме осени по тази тема, но добра муза ми се падна :D. И ако е така добра да остане по- дълго, бих могла да направя и още нещо по темата, защото имам още едно подобно пиле. Пилетата са т. нар. rub on, залепени за бирен картон. По този начин си направих домашен чипборд :).
Хартията е на K&Company от две различни колекции, но яйцата специално са от една от новите ми придобивки от Двете елши, на която много се радвам. Десените са страхотни!
Също така дадох втори шанс на машината ми, която този път се представи добре- не пропусна нито бод. Може би причината предния път наистина е била в тиксото отдолу. Разбира се докато разбера как да отпусна натегнатия горен конец се получи този доста крив тегел откъм долния край на картичката.
И като стана дума за муза, ми се иска да споделя с вас едно видео- отдавна търсех повод да го направя. Елизабет Гилбърт се оказа точно толкова симпатична и вдъхновяваща, колкото си представях, докато четях първата и издадена у нас книга :). Видеото е малко длъжко, но мен поне не ме остави да скучая. Има субтитри на български в полето под екрана.
Сега поне ще стане ясно защо понякога греша надписи, друг път забравям някоя особено важна част или лепя на много важно място единствената перла без перлено покритие :D- музата е виновна.

неделя, 21 март 2010 г.

Семпло






Някъде по пътя от измислянето до реализацията се разминах с елегантното, но поне останаха сравнително семпли картичките :).
Ще ги включа в две предизвикателства: Щурото, където темата тази седмица е Simple and Elegant и това на Lucy- Clean and simple.

Понеже вчера получих ново дистрес мастило Tattered rose и исках някъде да го използвам, очевидно много хора се възмутиха от моята грешка :D, а и вероятно все пак не е добре да оставям така публикацията, реших да направя поправка.
На снимката не се вижда добре, но мастилото е много нежно и се съчетава перфектно с основата. Но надписът пак стана крив ;).
Цветята видях в този блог- разбира се тук изглеждат много по- нежни, и реших да опитам да направя нещо такова. Използвах ръчна хартия като тази

с размер 10 на 10 сантиметра. С къдрава ножица, без да се старая много да станат съвършени къдриците, изрязах 9 окръжности, намачках ги и ги залепих една за друга.

Бялото цвете е изрязано с ножица, която реже на зиг- заг и са повече листчетата.

вторник, 16 март 2010 г.

Нещо старо, нещо синьо ...


... за едно ново бебче :).
Понеже подходящ момент да покажа тази картичка едва ли ще има, правя го сега, защото разбрах че е вече получена. Направих я за бебето на Катя- Венко.
Фокусът трябваше да бъде върху думата късмет, с което се боя че твърде много избягах от идеята за бебешка картичка, но и без друго е насочена повече към майката на бебето ;).
Използвах велурен лист, хартия единичен лист, чието име не знам, букви на K&Company и пеперуди от etsy. Почти съм сигурна, че и скеч имаше, но беше преди повече от месец и нямам идея къде съм го видяла.

неделя, 14 март 2010 г.

Направи го в зелено


За предизвикателството на Двете елши- Зелено, направих тази картичка.
Какво да кажа- Ирландия ми е слабост още откак като тинейджърка прочетох за зелените поля на прародината на Скарлет :D. Преди няколко години, когато мъжът ми за пръв път посети Ирландия, ми донесе от там зелена тениска с прекрасен надпис и първата ми луксозна книга с... келтски възли ;). На картичката е един от възлите в книгата.
И до ден днешен улучва точните подаръци без дори да сме се договаряли. В последствие започна да ми носи само бира :D.
Хартията е отново на Basic Grey- Lime Rickey. Детелинката ми е от Рали :).

Картичката, за моя голяма радост, беше отличена от

петък, 12 март 2010 г.

Картичкофурии- предизвикателство №8





Тази седмица на мен се падна честта да предизвикам всички Картичкофурии :). Тези картички са един вид вдъхновение по темата :D. Надявам се да бъде интересна за повечето от вас и с нетърпение очаквам вашите картички.
Хартията, използвана и за двете картички, е Basic Grey Lime Rickey. А бордюра на картичката с цветенцата е от Pal Parade Bungle Jungle Paper на Sassafras.

сряда, 10 март 2010 г.

Гардероб Рококо



За новото предизвикателство на Картичкофуриите, което зададе Билба бях решила да не поглеждам линковете на участниците, докато аз самата не направя картичка. Това е защото темата тази седмица е Картички с различна форма и не исках да се повлияя от някого. В началото обаче все пак видях произведенията на Creative (между другото- фантастична чаша) и точно скрина ми напомни за нещо, което исках да направя преди много време. А именно гардероба на принцесата, който пък видях на страниците на Molif и си бях чекнала като бъдещ проект :).
Подготвях се дълго- разглеждах снимки на подобни гардероби, скицирах, правих макет от хартия- определено не съм от тези хора, на които им се получават лесно нещата :D.
Ето гардероба и когато го напълних:


Роклята я направих с парченца сатен и органза, останали от шаферската рокля на дъщеря ни, с която беше на сватбата ни и тя е много щастлива от този факт :).
И по този повод, обещавам наистина да е последен линк, ще ви покажа вдъхновението ми за роклята. Тези музикални феи са невероятни, нали? Аз обаче не се чувствам дорасла за нещо подобно и се придържах към тривиалния вид на принцеските рокли :).
Докато си обработвах снимките, реших че може да включа картичката и в Щурото предизвикателство- има три цветенца отвън и три рафтчета вътре ;).
Може би е редно да добавя, че гардеробът беше отличен в предизвикателството от автора- Билба :).

понеделник, 8 март 2010 г.

За осми март...


Сутринта на бюрото ме чакаше тази картичка, придружена от букетче кокичета :). Знам че е направена още преди седмица и беше крита нагоре- надолу по етажите. Всяка година голямата ми дъщеря тайно прави картички и тази не пропусна :). Много ме зарадва.
От училище пък се върна с тези двете:

На първата съм аз, а на втората- баба и. Също толкова красива съм, колкото и на картичката, само ме е нарисувала с около 68,5 килограма по- лека :D. И колко само подходящи са за предизвикателството на Картичкофуриите за тази седмица :).
А следващите съм правила аз за днешния празник, на който ходи свекърва ми. Честно казано не съм особено доволна от резултата, някак повече очаквания имах, но нещо не можах да ги подредя добре, а и бях много притисната от времето. Тези с розите като че станаха по- прилични :). За което много благодаря на Двете елши. Отдавна исках да разгадая точно тези рози как стават, но все не ми попадаше урок под ръка. В общи линии съжалих, че не започнах първо тях да правя, защото изненадващо лесно, бързо и красиво станаха. Във всички случаи мисията е изпълнена :).


събота, 6 март 2010 г.

Вдъхновено от...






Тези картички се появиха в отговор на предизвикателството на Lusy, чието мото е Inspired by.... Трябва да се направи картичка, вдъхновена от друга картичка. За мен вдъхновение бяха картичките на Светлана. И по- специално тази. И тази. И... мога да изброявам още много :).
Не е за вярване колко време се мотах с тези доста семпли на фона на светланините цветни феерии.
Картичките са малки- 7,5 на 7,5 сантиметра.
Отиват и при Щурото предизвикателство, където тази седмица няма правила.
И за огромна моя изненада и радост тези картички бяха изтеглени като печеливши в Щурото предизвикателство :).
Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com