неделя, 27 юни 2010 г.

Лятна история с точки

Преди няколко дни обикалях със съпруга ми близките околности и за пореден път се възхитих на вида на обработваемите земеделски земи- от единия край жънат рапица докато пшеницата още люлее клас, а в същото време слънчогледите вече са усмихнали лица :). Когато Двете елши зададоха новата тема в Картичкофуриите, си дадох сметка, че това е моето лято. Винаги е било. Нали съм добруджанка :).

Докато избирах хартиите реших, че може да включа картичката и в Щурото предизвикателство, чиято тема е Всичко на точки :).
Малката ми Картичкофурия също направи картичка и то по тема, отново зададена от Двете елши- Сладурски животинки. И понеже за сега не мога да откликна на молбата и да и направя собствен блог, показвам я тук.

Много се гордея с нея, защото освен предварително отрязания картон, всичко друго си отряза, подреди и залепи сама. Всъщност държах и панделката да я завърже :).
Подмених едната снимка- кой би си помислил, че няма да мине без ремонт :).

събота, 26 юни 2010 г.

Лесен ванилов кейк

Отново дойде време да изпратим слънцето, да наберем билки, да се окъпем в росата :). Само дето тази година за билки не ходихме. Цялата нощ срещу Еньовден валя, сутринта също. Не можах да зарадвам децата с разходка като миналата година, не можах да измисля и подходяща торта за именичката ни , но пък ще споделя с вас тортата за рождения ден на свекърва ми. Омръзна ми да се оправдавам със заетостта ми на работа, но наистина трудно ми остава достатъчно време за големи проекти, така че тази година направих нещо от любимото ни кулинарно списание Good Food- юнския брой. И така- това е лесен ванилов кейк.

Рецептата:
250 г краве масло и още малко за намазване
250 г кафява захар (използвах остатъци от 3 различни вида ;))
семената от 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилова паста (не съм виждала нито един от двата продукта, така че използвах 6-7 ванилии на прах)
щипка сол
5 големи яйца
85 г брашно
250 г самонадигащо се брашно (вместо такова, сложих в обикновено брашно 1 ч.л. бакпулвер)
100 г кисело мляко
3 с.л. обезмаслено прясно мляко (у дома не консумираме нискомаслени продукти, сложих каквото имахме)
Кейкът си има и сироп, какъвто не направих, а трябваше. За сиропа:
50 г кафява захар
семената от 1/2 шушулка ванилия или 1/2 ч.л. ванилова паста
50 мл вода
Продуктите се разбъркват като се започне с маслото и захарта, прибавят се едно по едно яйцата (всяко с по малко брашно), киселото мляко, останалото брашно, прясното мляко. И макар аз да не го направих, може да се добавят и пресни или сушени плодове до около 300 грама пресни и по- малко ако са сушени. Изсипва се в намаслена кръгла форма с размер 20- 23 см.
Пече се на 160 градуса за 1 час и 20 минути, но аз винаги започвам да проверявам поне 10 мин. по- рано и обикновено пека повече :).
Покрива се с 225 г разбита сметана и се украсява със свежи плодове. Аз обаче така и не съм съумявала до сега да разбия прилично млечна сметана (доколкото ме познавате растителна не използвам :)), та се наложи спешно да спася положението с 200 г натурален шоколад, с който направих ганаш. Разрязах блата на две, сиропирах леко с ягодов сироп първия блат, намазах с ягодово сладко и крем, сложих втория блат и повторих процедурата. Сиропирането се оказа крайно недостатъчно, без него кейкът напомня много на английски коледен сладкиш, но без сушените плодове.

На втория ден беше по- хубав, на третия- още повече :). Фантастичен е сервиран с лъжица заквасена сметана.

вторник, 15 юни 2010 г.

Книгоразделители

Вече не ми се вярваше, че този месец ще стигна до публикация :). Толкова предизвикателства и срокове пропуснах, че вече им изпуснах края. До заветния момент обаче все пак стигнах с тези картички и книгоразделители за Двете елши.




Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com