Миналата година отпразнувахме Цветница с първата ми торта с рози, но за тази успях да приготвя само мъфини. Понеже станаха много вкусни, не мога да не ги споделя :).
За тестото:
300 г брашно
50 г какао
1 1/2 ч.л. бакпулвер
125 г меко масло
150 г бяла кристална захар
2 яйца
170 г кисело мляко
120 г сладко от портокалови кори
90 г натрошен натурален шоколад
За крема:
200 г сладкарска млечна сметана
200 г натурален шоколад
Маслото се разбива със захарта, прибавят се последователно яйцата, млякото и сладкото. Всички сухи съставки се смесват в отделна купа, към тях се добавя и натрошения шоколад. С дървена лъжица се смесват внимателно сухите и течните съставки. Сместа се разпределя във форма за мъфини- гнездата се пълнят около 3/4 от обема. Пекат се на 200 градуса за 20- 25 минути.
Сметаната се загрява без да завира. Към нея се прибавя натрошен шоколад и се бърка до разтварянето му. След като изстине се оставя поне за около час в хладилник, след което се разбива до получаването на гладък крем.
И малко лични бележки. Казвам:
прави се така, прави се иначе... а всъщност може и да не се прави точно по този начин, но така направих аз :). Имах известни притеснения дали захарта ще е достатъчна, но както се оказа- сладкото отлично компенсира. И понеже си съчинявах рецептата в движение, количеството е повечко- вместо 12 излезнаха 17 мъфина.
Шприцоването, както е видно, не ми се отдава, но ако бях избрала друг накрайник, можеше и да не личи толкова :D.
С това се почерпихме за здравето на цветята около нас и специално за малкото цвете в дома ни :).
6 коментара:
Отвори ми апетит с тези вкусно изглеждащи мъфини :-)
Ммм, супер са. Толкова вкусни изглеждат. Как не съм била и аз там.
Изглеждат неустоимо!
Мммммм, да знаеш ще взема да ги направя! Само дето ще ми е за първи път... да видим какво ще се получи :)
Теди , приядоха ми се като ги гледам .Ще се пробвам въпреки че хич не ме бива в сладкарството.
И на патерица - да ти е живо и здраво цветенцето , много късмет и много да те радва !
Благодаря, Ваня :).
И да ви кажа- това са наистина едни от най- лесните и прости за приготвяне сладкиши. Почти няма какво да им се обърка.
Публикуване на коментар