четвъртък, 18 юни 2009 г.

Домашен сапун

От доста време зрее у мен идеята да си направя домашен сапун. Отчасти и защото не искам да си мисля какво точно съдържат продуктите, свързани с хигиената. Много неща не ползваме, но без сапун няма как :). В домашно приготвения поне има само мазнина, вода, натриева основа и лавандула- есенция и сушена. А, да, и захар също- да се пенел повече ;).
Четох рецепти и методи на приготвяне на три езика и на всеки от тях пропорциите бяха еднакви- на около 700 грама мазнина се слага около 100 грама натриева основа (или калиева, ако ще правим по- мек сапун). Иначе казано- за осапунването на 1 кг мазнина трябват 140- 145 грама натриева основа. По този начин оставали 5% свободни мазнини- толкова и трябва. Свекърва ми обаче твърди, че на 5 кг мазнина се полага ни повече, ни по- малко от 1 кг сода каустик. Ха сега де. А неин сапун със сигурност съм ползвала, при това без да се изгоря, каквото би могло да се случи, ако содата е в повече. Реших, че разликата може да идва от метода на приготвяне- тя го прави по горещия метод, а аз се ориентирах към студения.
И така- екипирах се с ръкавици и очила и пристъпих към работа. В тенджерка загрях в приблизително съотношение 400:300:300 грама свинска мас, олио и орехово масло с 2 супени лъжици захар. В буркан налях 250-300 мл студена вода, към която внимателно добавих 145 г натриева основа (трябва основата да се добави към водата, а не обратното, за да избегнем инциденти). Отделя се голямо количество топлина, затова водата е добре дори да бъде много студена. Мазнината и разтвора трябва да се охладят до 45- 50 градуса и тогава да се смесят, не бива да има голяма температурна разлика. Бъркат се интензивно с дървена лопатка 5 минути и след това се пристъпва към разбъркване с пасатор за около още 5 минути. В противен случай бъркането на ръка отнемало 45 минути до 1 час. Аз подхванах дългата процедура, защото нямам пасатор. Един час бърках и за това време нищо, ама нищичко не се промени в сместа след първоначалното осапунване. Опитвах се да не се чувствам много прецакана :). Малко преди да излея сместа във формичка, обвита с домакинско фолио, добавих накиснатата сушена лавандула в лавандуловото масло. Накисната е силно казано, защото беше твърде оскъдно количество маслото. Завих с вестник и отгоре с кърпа. Най- оптимистичните прогнози обещаваха след 24 часа да се е втвърдил. Нищо подобно. На 48-я час едва се беше желирал. Мъжът ми питаеше силно недоверие към рецептата или може би към моята интерпретация, знам ли, и проведе собствено проучване. Победоносно ми представи съотношенията мазнина:вода:луга, които бяха... същите. Единственото обнадеждаващо нещо беше, че се чакало между 3 и 5 дни, преди да се нареже.
На петия ден:

отблизо:



Подредихме го в кутия

И сега предстои чакане от 4 до 6 седмици. Склонна съм да се съглася на месец, но повече едва ли ще издържа. На 17.07. ще тестваме първото парче.

12 коментара:

blendorbg каза...

Сапунчето изглежда добре.Знам,че утвърдените майстори в приготвянето на домашен сапун слагат и етерични масла,за добие и хидратиращи св-ва.

Chiges каза...

Тепърва ще експериментирам още по темата и ще имам предвид това за етеричните масла :). Благодаря.

eldi каза...

здравейте, сапуна изгрежда много добре, но може ли да дадете течните съставки в ml, че голямо смятане падна с плбътности т.н., а не ми се иска да объркам нещо. благодаря предварително

Chiges каза...

eldi, привет
За съжаление май няма да мога да съм полезна с такава информация :(. Тогава ми беше лесно да сложа съда на кантара и просто да добавям една след друга мазнините, затова са дадени в грамове. Абсолютно волна програма беше вида им :). Сега обаче си събирам мазнина от готвене пак с тази цел и претеглих един буркан със смесена мазнина и сравнително малко утайка. Бурканът е тип Омния, побиращ 800 мл като съдържанието се оказа, че е около 650 грама. Може това да е от помощ.
Успех!

Анонимен каза...

Е, пробвахте ли го, как е ? Аз също много напирам да се пробвам.Откъде да намеря лавандулово масло, не разбрах нищо за кисненето, и какво количество се слага?

Arin каза...

Здравейте!
Етеричните масла са най-качествени когато се купуват от производител.
Чисти са и не са разредени аз си купих от Генерал Тошевска община.Цената е около 15лв.за сто грама,собственика на насажденията си има и собствена рафинерия.

Chiges каза...

Анонимен, доколкото си спомням, просто смесих сушената лавандула с маслото (купено от аптека) за десетина минути, преди да ги прибавя към останалата смес. А количеството на маслото беше не повече от 10 милилитра- такива препоръки бях чела. Вероятно може да се добави и повече.
Сапунът го ползвах и все още ползвам. В началото дори ръцете си миех от радост че стана :). Чудесно се справя обаче с чорапи всякакви :).
Arin, това е много интересно :). Ако случайно някога се върнеш пак тук, с удоволствие бих прочела от къде точно може да се сдобие човек с такова масло. Към края на месеца имам път към Добрич :).

Мария каза...

Привет, снощи и аз забърках една сапунена каша без варене по рецепта от старо домакинско списание. Засега всичко е още много течно - и може би ще чакам 3-5 дни преди да се втвърди дотам, че да нарежа сапуна на калъпи. Моята рецепта е за млечен тоалетен сапун:

2л прясно мляко / моето беше най-обикновено пастьоризирано от магазина /
150мл сода каустик / течна /
50гр дъвка мастикс за сгъстяване / от аптеката /
50мл масло от мандарина за ароматизиране / всяко масло става /
8 яйца
6-8 супени лъжици олио / нямах зехтин /

Оставя се млякото в дълбок съд на топло, за да се сгъсти / дълбока тенджера /. След като стане това се прибавят разбитите на пяна 8 яйца, олиото и счуканата дъвка мастикс. Разбърква се хубаво. Прибавя се содата -каустик и започва бъркане от 1 час все в една и съща посока. След това се прибавя маслото за ароматизиране и съда се оставя да почива докато сместа се сгъсти и започне да се желира / 48-72 часа /. По-нататък процедурата е ясна: Сместа се изсипва във форми докато не се е втърдила съвсем и се оставя там до втвърдяване и окончателно изсъхване - 4-6 седмици; или се прехвърля в тава, където се чака да се втвърди, а после се нарязва и се оставя да доизсъхне - 4-6 седмици.

Анонимен каза...

Здравейте,

аз също съм решила това лято на село да направя домашен сапун и исках да благодаря на авторката на статията за споделения опит.

Исках и да попитам Мария, която е публикувала в последния коментар рецептата си за млечен тоалетен сапун как така оставеното в дълбок съд и на топло мляко се е сгъстило? Домакинските ми умения са доста неразвити и може би затова не мога да си го обясня.
Рецептата ме заинтересува и искам да я пробвам, затова и питам.
Предварително благодаря за отговора.

С пожелания за прекрасно лято,

Беки

Анонимен каза...

Здрасти. Аз се включвам няколко години по-късно, не знам ще обърнеш ли изобщо внимание на това питане, но ще си питам, пък то ще се чуе. Ти си сложила натриева основа, а мъжът ти е дал съотношение за мазнина вода и луга. Туй иде ли да каже, че натриевата основа е заменяема с луга? Луга, онази поизпарена морска вода, дето киснеш в нея да си лекуваш ставите? (аз сега започвам проучването си за домашния сапун, моята цел е течен и от зехтин само)

Unknown каза...

Аз се включвам още по-късно, за да поясня, че под луга би трябвало да се разбира луга, добита чрез изкисване на дървесна пепел - древен метод за добиване на КОН - калиева основа, но в случая вероятно е визиран водния разтвор на натриевата основа, има го в железариите.

Краси каза...

Здравейте, не за пръв път правя сапун и винаги се получава. Но този път, уж сложих по мерки всичко, вече два дни и е като каша. Защо не се втвърдява. 2л мазнина, 700мл вода и 340 някъде соде. Дали може да се преправи? По студениа начин го правя.

Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com