От доста време зрее у мен идеята да си направя домашен сапун. Отчасти и защото не искам да си мисля какво точно съдържат продуктите, свързани с хигиената. Много неща не ползваме, но без сапун няма как :). В домашно приготвения поне има само мазнина, вода, натриева основа и лавандула- есенция и сушена. А, да, и захар също- да се пенел повече ;).
Четох рецепти и методи на приготвяне на три езика и на всеки от тях пропорциите бяха еднакви- на около 700 грама мазнина се слага около 100 грама натриева основа (или калиева, ако ще правим по- мек сапун). Иначе казано- за осапунването на 1 кг мазнина трябват 140- 145 грама натриева основа. По този начин оставали 5% свободни мазнини- толкова и трябва. Свекърва ми обаче твърди, че на 5 кг мазнина се полага ни повече, ни по- малко от 1 кг сода каустик. Ха сега де. А неин сапун със сигурност съм ползвала, при това без да се изгоря, каквото би могло да се случи, ако содата е в повече. Реших, че разликата може да идва от метода на приготвяне- тя го прави по горещия метод, а аз се ориентирах към студения.
И така- екипирах се с ръкавици и очила и пристъпих към работа. В тенджерка загрях в приблизително съотношение 400:300:300 грама свинска мас, олио и орехово масло с 2 супени лъжици захар. В буркан налях 250-300 мл студена вода, към която внимателно добавих 145 г натриева основа (трябва основата да се добави към водата, а не обратното, за да избегнем инциденти). Отделя се голямо количество топлина, затова водата е добре дори да бъде много студена. Мазнината и разтвора трябва да се охладят до 45- 50 градуса и тогава да се смесят, не бива да има голяма температурна разлика. Бъркат се интензивно с дървена лопатка 5 минути и след това се пристъпва към разбъркване с пасатор за около още 5 минути. В противен случай бъркането на ръка отнемало 45 минути до 1 час. Аз подхванах дългата процедура, защото нямам пасатор. Един час бърках и за това време нищо, ама нищичко не се промени в сместа след първоначалното осапунване. Опитвах се да не се чувствам много прецакана :). Малко преди да излея сместа във формичка, обвита с домакинско фолио, добавих накиснатата сушена лавандула в лавандуловото масло. Накисната е силно казано, защото беше твърде оскъдно количество маслото. Завих с вестник и отгоре с кърпа. Най- оптимистичните прогнози обещаваха след 24 часа да се е втвърдил. Нищо подобно. На 48-я час едва се беше желирал. Мъжът ми питаеше силно недоверие към рецептата или може би към моята интерпретация, знам ли, и проведе собствено проучване. Победоносно ми представи съотношенията мазнина:вода:луга, които бяха... същите. Единственото обнадеждаващо нещо беше, че се чакало между 3 и 5 дни, преди да се нареже.
На петия ден:
отблизо:
Подредихме го в кутия
И сега предстои чакане от 4 до 6 седмици. Склонна съм да се съглася на месец, но повече едва ли ще издържа. На 17.07. ще тестваме първото парче.
Как да печелиш 5К на месец от Инстаграм
Преди 10 месеца
12 коментара:
Сапунчето изглежда добре.Знам,че утвърдените майстори в приготвянето на домашен сапун слагат и етерични масла,за добие и хидратиращи св-ва.
Тепърва ще експериментирам още по темата и ще имам предвид това за етеричните масла :). Благодаря.
здравейте, сапуна изгрежда много добре, но може ли да дадете течните съставки в ml, че голямо смятане падна с плбътности т.н., а не ми се иска да объркам нещо. благодаря предварително
eldi, привет
За съжаление май няма да мога да съм полезна с такава информация :(. Тогава ми беше лесно да сложа съда на кантара и просто да добавям една след друга мазнините, затова са дадени в грамове. Абсолютно волна програма беше вида им :). Сега обаче си събирам мазнина от готвене пак с тази цел и претеглих един буркан със смесена мазнина и сравнително малко утайка. Бурканът е тип Омния, побиращ 800 мл като съдържанието се оказа, че е около 650 грама. Може това да е от помощ.
Успех!
Е, пробвахте ли го, как е ? Аз също много напирам да се пробвам.Откъде да намеря лавандулово масло, не разбрах нищо за кисненето, и какво количество се слага?
Здравейте!
Етеричните масла са най-качествени когато се купуват от производител.
Чисти са и не са разредени аз си купих от Генерал Тошевска община.Цената е около 15лв.за сто грама,собственика на насажденията си има и собствена рафинерия.
Анонимен, доколкото си спомням, просто смесих сушената лавандула с маслото (купено от аптека) за десетина минути, преди да ги прибавя към останалата смес. А количеството на маслото беше не повече от 10 милилитра- такива препоръки бях чела. Вероятно може да се добави и повече.
Сапунът го ползвах и все още ползвам. В началото дори ръцете си миех от радост че стана :). Чудесно се справя обаче с чорапи всякакви :).
Arin, това е много интересно :). Ако случайно някога се върнеш пак тук, с удоволствие бих прочела от къде точно може да се сдобие човек с такова масло. Към края на месеца имам път към Добрич :).
Привет, снощи и аз забърках една сапунена каша без варене по рецепта от старо домакинско списание. Засега всичко е още много течно - и може би ще чакам 3-5 дни преди да се втвърди дотам, че да нарежа сапуна на калъпи. Моята рецепта е за млечен тоалетен сапун:
2л прясно мляко / моето беше най-обикновено пастьоризирано от магазина /
150мл сода каустик / течна /
50гр дъвка мастикс за сгъстяване / от аптеката /
50мл масло от мандарина за ароматизиране / всяко масло става /
8 яйца
6-8 супени лъжици олио / нямах зехтин /
Оставя се млякото в дълбок съд на топло, за да се сгъсти / дълбока тенджера /. След като стане това се прибавят разбитите на пяна 8 яйца, олиото и счуканата дъвка мастикс. Разбърква се хубаво. Прибавя се содата -каустик и започва бъркане от 1 час все в една и съща посока. След това се прибавя маслото за ароматизиране и съда се оставя да почива докато сместа се сгъсти и започне да се желира / 48-72 часа /. По-нататък процедурата е ясна: Сместа се изсипва във форми докато не се е втърдила съвсем и се оставя там до втвърдяване и окончателно изсъхване - 4-6 седмици; или се прехвърля в тава, където се чака да се втвърди, а после се нарязва и се оставя да доизсъхне - 4-6 седмици.
Здравейте,
аз също съм решила това лято на село да направя домашен сапун и исках да благодаря на авторката на статията за споделения опит.
Исках и да попитам Мария, която е публикувала в последния коментар рецептата си за млечен тоалетен сапун как така оставеното в дълбок съд и на топло мляко се е сгъстило? Домакинските ми умения са доста неразвити и може би затова не мога да си го обясня.
Рецептата ме заинтересува и искам да я пробвам, затова и питам.
Предварително благодаря за отговора.
С пожелания за прекрасно лято,
Беки
Здрасти. Аз се включвам няколко години по-късно, не знам ще обърнеш ли изобщо внимание на това питане, но ще си питам, пък то ще се чуе. Ти си сложила натриева основа, а мъжът ти е дал съотношение за мазнина вода и луга. Туй иде ли да каже, че натриевата основа е заменяема с луга? Луга, онази поизпарена морска вода, дето киснеш в нея да си лекуваш ставите? (аз сега започвам проучването си за домашния сапун, моята цел е течен и от зехтин само)
Аз се включвам още по-късно, за да поясня, че под луга би трябвало да се разбира луга, добита чрез изкисване на дървесна пепел - древен метод за добиване на КОН - калиева основа, но в случая вероятно е визиран водния разтвор на натриевата основа, има го в железариите.
Здравейте, не за пръв път правя сапун и винаги се получава. Но този път, уж сложих по мерки всичко, вече два дни и е като каша. Защо не се втвърдява. 2л мазнина, 700мл вода и 340 някъде соде. Дали може да се преправи? По студениа начин го правя.
Публикуване на коментар