От торта |
Днес, когато стана време да покрия с чаршаф, видях че не е достатъчно количество покритието и забърках 1/3 допълнително. Понеже глицеринът ми потъна незнайно къде в последния момент, сложих вместо него лимонов сок и се получи нещо като тестото на Нелка (има го малко по- надолу в коментарите). Двете теста се смесиха много добре. Мислех си, че този път няма начин да не стане гладка тортата- смесих краве масло, пудра захар и конфитюр от кайсии на много гладък крем, с който намазах добре тортата. Като я покрих с чаршафа обаче цялата беше на хълмчета и вдлъбнатини. Позагладих я някак си. Опитите да постигна гладка торта ще продължат друг път.
Стигнах и до самата торта. Бях решила да направя лесен вариант на френска селска торта, която много обичаме. Претърпях провал, но използвах неуспешния блат за нещо, което ще покажа по- късно. Придържах се към рецептата от тук, която бях изпробвала вече. Разбира се с малки промени. Вместо маргарин сложих краве масло, намалих меда на 3-4 лъжици, а брашното- на чаша и половина. Тестото разстлах във формата с ръце и направих 3 блата, а не 6-7. За крема обаче все пак се възползвах от предложения към бързия и лесен вариант на тортата, а именно- към половината подсладена сметана добавих нарязани орехи, а към другата половина- накиснати за около два часа сушени сини сливи. Нямам търпение да разбера какъв е вкуса.
Ето още една снимка на тортата:
От торта |
От торта |
8 коментара:
Перфектна е станала!!! Браво на теб!!! :-)
И тия красота сега ще я ядете ли? Защото, според мен е толкова красива, че само щях да си я гледам без да смея да я ям. Голям си майстор.
Пастичките и те са супер.
О, ядохме и още как :))). Децата бързо им начупиха листата на розите.
Благодаря ви, момичета :).
Розите са много красиви! Браво!
тортата е божествена!!!
сега попадам на този блог и ми е интересно как са направени тези рози и каква е рецептата на тестото, защото много ми се иска да пробвам, но не мога да откиря информация по въпроса.
Благодаря предварително.
Здравей, Жанита :)
Рецептата за конкретно това захарно тесто можеш да намериш тук- http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.0 в точка 1.5- захарни теста, марципани, моделиращи маси- руска мастика 2. Много добро е и тестото на Нелка, към което има директен линк в публикацията. Никога не съм пробвала готова моделираща маса, но предполагам, че тя е най-лесна за употреба.
Розите са правени с формички като тези на филмчето http://www.youtube.com/watch?v=c6teAcewmZY. И макар да не е точно същото, което съм гледала, е много добре онагледен процеса.
Успех ти желая :).
Привет, Жанита! :)
Писах вчера дълъг коментар, но, незнайно защо, не се появи.
Та накратко- рецептата за тестото я има тук http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.0 в точка 1.5- захарни покрития и т.н. Казна се Руска мастика 2. Може да пробваш и тестото на Нелка, към което има директен линк в публикацията. Разбира се най-лесно би било с готова моделираща маса, ако имаш възможност да си купиш такава.
А това филмче и другите на същия автор могат да ти дадат много добра представа за направата на подобни рози. Успех! :)
Забравих да поставя линк за филмчето :)
http://www.youtube.com/watch?v=c6teAcewmZY&feature=channel
Публикуване на коментар