петък, 12 февруари 2010 г.

Хранилка за птициНяколко дни гледахме през прозореца как косове ухажваха двете останали на дървото ябълки в двора ни. Тогава си казахме, че е време да закачим отдавна направената хранилка за птици от кутия от сок. В този студ и сняг синигерите направо полудяха при вида на слънчогледовите семки и трохите хляб. Косовете се въздържаха :).
И така- какво ни трябва: празна кутия от сок, за предпочитане двулитрова, линия, молив, макетно ножче, сламки, канап, перфоратор или нещо, с което да пробием отвори на няколко места, лепило, четка и парчета цветна хартия в камуфлажни цветове :). Последните три неща са по желание. Нашите синигери след два дни обикаляне кацнаха и на шарена, неопакована кутия.


1. Изплакваме много добре кутията и след като изсъхне пристъпваме към работа.
2. Трябва да изрежем във всяка от четирите страни на кутията правоъгълен отвор като оставим отстрани около 1- 1,5 сантиметра, а откъм основата и горната част- по 5-6 сантиметра.3. Пробиваме отвори на две от срещуположните страни, през които да промушим сламка, на която да кацат. В по- ранното издание на хранилката сложихме повече сламки за кацане, а на част от тях забодохме парченца ябълка, но тъй като никой не прояви интерес към тях, оставяме на вас да решите колко сламки да сложите. Ако няма да облепяме хранилката, то след като промушим сламката тя вече е почти готова.

4. Ако ще я маскираме по някакъв начин, сега е момента. Използвах останала опаковъчна хартия в подходящи цветове от подаръци, които сме получили преди години и декупажна техника.

5. Пробиваме отвори, през които промушваме канапа. На него ще закачим хранилката.

6. Хубаво е с шило или игла да пробием няколко малки дупчици на дъното, за да се оттича дъжд или сняг.

И готово! Остава само да сипем храна и да окачим хранилката.Нашите синигери не харесаха просо, коноп, ленено семе и ябълки, но затова пък с удоволствие похапват сурови слънчогледови семки и хляб.
Не забравяйте- никакви солени ядки и семена. За птиците солта буквално е отровна.

12 коментара:

Дани каза...

http://krokotak.com/2010/02/hranilka-za-ptitsi/

Биляна каза...

Супер идея, ще я покажа и на моя малчуган!

Анонимен каза...

Тук има една добра статия защо не бива да се хванят птиците с хляб: http://www.kvostava.us/articles/entry/380

Анонимен каза...

Да, може би като изключим частта с 'раждат своите малки' ;)

Arabela каза...

Теди, чудесна идея!

chiges каза...

Първо благодаря на Дани за поместения материал на "страниците" на Крокотак :).
Биляна, надявам се да предизвика интерес у малчугана :-).
secondlifesyndrome, благодаря за споделената статия, макар да не ми се струва много сериозна. При нас трудно може да се каже, че храним птиците с хляб, а и като цяло в България ми се струва. Но пък и те да не бяха толкова придирчиви- такова меню им бяхме подготвили, а те... :D.
Диме, мъжът ми е движещата мисъл и сила в тази идея :).

Анонимен каза...

Е, и аз не бих гласувала доверие на сайт, именуващ се квостава :D
Може би статията в Таймс би свършила работа: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article3927291.ece

Забравих да благодаря за идеята, ще се възползвам от нея скоро :о)

Jeni каза...

много хубава идея скоро ще се вазползвам от нея защото имаме един бял гълаб който доста често ни посещава но започна да става нахален и влиза в кащи и само цапа неще да си ходи:))

Dan каза...

Още интересни идеи как да помогнем на птиците вижда на сайта Моят Зелен Град на Българско дружество за защита на птиците: http://zelen-grad.com/2009/index.php
Може да помогнете на птиците и като станете член на дружеството. Повече вижте тук: http://bspb.org/category.php?chPage=1&menu_id=68

chiges каза...

Благодаря за информацията, Дан :), ще погледна.
Почти съм сигурна, че се познавате с мъжа ми.

SuperEminemka™ каза...

Аз мисля, че ще е по-добре, ако не изрязваме всички страни, за да може птиците да се покрият при силен вятър, снеговалеж или дъжд.

Ива Пенчева каза...

Хранилка за птици може да се направи и от пластмасова бутилка.
Този вариант е най-подходящ, ако искаме да поставим хранилката в парка, защото събира повече семена.

Тук http://wowpaper.pixeldepo.com/info_pages/24 има полезни съвети как да направим хранилка за птици, къде да я поставим, с какви семена да подхранваме пойните птици и др.

Related Posts with Thumbnails
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com